ny badad, in filtad mys Aura!

foto0358 (MMS)


"meja kjama!"


Aura var väldigt kramig förut, när jag gick ifrån för att göra annat ropade hon "meja kjama!" när jag kom tillbaks så satt hon redan med utsträckta armar och väntade på att kramas :) "älska mamma... o momo!" sa hon när vi kramades. underbara unge!

"smöja själv!"

foto0349 (MMS)

så här smörar man, enligt Aura.


ljus i tunneln


natten var oki, inget akut ont i örat. otroligt effektivt att sova halv sittandes. då hostar hon knappt heller. de enkla tipsen, som läkaren gav mig (som även min mamma läste ur "läkar boken" dan före jag gick till läkarn) hjälper verkligen.

alvedon
nässpräy
sova halv sittandes
att sova mer upprätt, lättar på trycket. och nässpräyen lättar på svullnaden i näsan och bihålor, som hänger ihop med örat.

nu är bara frågan när vi blir helt friska här hemma... när det är dax för dagis och skola. jag vill ju inte låta Aura gå på dagis för tidigt, och riskera att hon blir sjuk igen...

en "liten" öroninflammation var det.

det va öroninflammation, men en "liten". vi avvaktar med antibiotika, och jag fick klara instruktioner på när vi ev. bör kontakta läkare igen (gillar när läkare är enbart informativa och konkreta, och skippar dom personliga åsikterna hit och dit. såna har jag ju egna!? haha) känns gött, och är inte orolig nu.



öroninflammation?


inatt var Aura hysterisk utan dess like, tror aldrig att hon har gråtit på detta viset. det gick inte att få nått kontakt med henne på över en timma. hon verkade jätte rädd, och hade uppenbarligen väldigt, väldigt ont! när jag tillslut fick lite kontakt med henne emellanåt så kunde jag urskilja ett och annat ord ur allt gråtande. "ont öjat! ont, aj! skadat öjat!" lät det på ett ungefär. kan Aura fått öroninflammation? det får bli till att åka till läkaren idag igen.

tydligen är det väldigt vanligt att det kommer så "akut" ett par timmar efter att barnet somnat. när man inte längre är i upprätt läge, utan ligger ner. så ökar trycket, till en punkt då man vaknar av väldigt plötslig, kraftig smärta. det gör tydligen jätte ont.

hon har klagat ett par gånger idag oxå. men det kan man inte riktigt gå efter, så kan hon göra annars oxå. bearbeta att hon skadat sig innan, genom att "spela" att hon har ont just nu, med så mycket inlevelse att hon verkar tro på det själv... detta gör hon väldigt ofta faktisk haha.

middags sömn, och sen centrumakuten igen. kanske den snygga och trevliga läkaren igen? ;) haha.

kompis abstinens?


idag igen hade jag turen, att få mat "levererad" hem av mamma igen. den här gången va det mat som jag fick hem skickat från namngivningen vi inte kunde gå på. oj så glad jag blev. och i mitt nästintill psykiskt och fysiskt utmattad skick efter all sjukdom, fann jag mig själv jätte rörd av den fina gesten. lite känslig just nu kanske :P ... sån blir jag när jag inte äter ordentligt. men nu! är jag mätt och nöjd, har ätit nästan en hel portion för första gången på ett par dagar. mumms va de, super tacksam för den goda maten!

jag och Aura hade precis brottnings match. hon total vägrade ta på sig blöjan, men jag tog på den ändå... igår va hon så duktig och kissade på pottan 2 gånger, och fick va naken och blöjlös nästan hela dan. även idag har det vart mestadels blöjlös. och det är ju jätte bra att hon klarar det, men hon kan ju inte välja bort blöjan innan hon är helt "torr" och det är en lång väg kvar tills dess! och f*n va stark min llla 2 åring är när hon stretar emot!? snart är hon väl starkare än lilla mig, haha.

nu står Aura och ropar på grannbarnen som vi hörde gå förbi, ut genom brevlådan. verkligen ropar "POJKEN!? POJKEN!..." lite kompis abstinens efter att hon vart borta från dagis kanske?!

badpuff? kallar ikea dom iaf.


många fina färger, det kommer Aura att gilla. och billigt, det gillar jag ;)



tvätta foten

foto0346 (MMS)

får nog ta och köpa en sån där tvätt lapps boll? va heter dom...? som man tvättar sig med, till Aura. hon är så duktig på att "skrubba" alla kroppsdelar. och detta ska ju uppmuntras :)en sån där boll istället för en tvätt lapp blir ju lite roligare.


mina väldigt intressanta fb statusar

"jag borde städa, och plugga idag. vet inte hur jag ska kunna plugga med Aura dock, hon tycke att mina skol böcker ock penna och sudd är det roligaste någonsin typ. och att det är jätte orättvist att jag får "måla" och inte hon.... det slutar i ett typiskt 2 års hysteri anfall varje gång jag försöker plugga när hon är med. men stöda finns det ingen ursäkt till att inte göra ;)"

kaffe och snus <3

inte lika dålig natt som den förra, men långt, långt från bra...

och idag bör jag städa och plugga, för jag verkar må lite bättre. jag har till ooch med fått i mig frukos. och sitter och dircker kaffe, och tar en snus. (hoppas att det inte får mitt illa mående tillbakns) och Aura verkar må lite bättre idag!!! det första hon säger är att hon vill äta, och äter sen 3/4 delars macka. grymt bra, hoppa det vänder nu!

men tyvärr så missar vi namngivningen som är idag, för min kusins lille son, Eli. och det känns tråkig. vi har fått så mång små barn i släktet nu på sista, och dom växe ju så fort... det är ju jätte häftigt när man ses ganska sällan (även om det blivit mer ofta sen alla barn kom) att dom hunnit växa så mycke sen sist. så jag hade sett fram emot idag, men vi kan säker smitta fortfarande. och Aura har nog inte ork för en sån grej. vi tar det säkra före det osäkra, och stannar hemma idag.

det är ytterst få tillfällen det är jobbigt att vara ensamtående

Aura vaknade mellan 10 och 15 gånger nånting... ynkligt bad hon om att få dricka. igen och igen. vi båda va helt slut imorse, men stackars Aura som knappt ätit på 3 dagar va så hungrig. hon sa "äta, hungri!" hon gick upp, och ut till vardag rummet. jag kom ut några sekunder senare, och då ligger hon och halvsover på soffan. och med stängda ögon och tunga andetag, ligger hon på soffan och halvt sovandes äter några smuler från gårdagens kvälls macka. få tillfällen hon vart ynkligare :( jag ger henne marie kex, hon tar ett par tuggor... och så somnar hon, vaknar till och tar en tugga... och somnar, vaknar och äter igen ett par gånger. till slut får jag lägga över henne i sängen. och så sov vi ett par timmar till.
hemskt när hon är för hungrig för att sova ordentligt, och för trött och sjuk för att äta ordentligt.


det är ytterst få tillfällen det är jobbigt att vara ensamstående. men när man själv är sjuk, samtidigt som sitt barn är sjukt... det är ett av dom få tillfällena. det hade gärna fått finnas en andra förälder som kan orka vara pigg och glad, när jag är för sjuk för för att vara en rolig mamma. och som avlastar när jag mår riktigt dåligt. men, så är inte fallet. så, jag får bara bita ihop. och tänka att det som inte dödar mig gör mig starkare :P hehe.

en ny dag

foto0342 (MMS)

vi sov OK, och tog sov morgon :) med tanke på hur trött hon blev före middags sömnen igår, så hoppas jag det kommer funka bättre idag med lite sov morgon. aura drack ett glas mango juce, och 1/4dels macka till frukost. 1 till 1/4del slicka hon bort allt smör från... nu försöker jag med marie kex. Aura är pigg och glad. då är jag oxå glad.


hoppa hopprep med mammas halsband!?

nu försöker Aura hoppa hopprep med mitt halsband, haha!
jaha, nu va det en svans istället. nu en sladd. nu "knyter" hon den runt magen och säger "fujkläde på sij, knyta"


ja fantasin är det då inget fel på, sjuk eller ej :) (nu är halsbandet ett skärp.)

om klara är 116cm lång och kalle är 116cm lång, hur mycke längre är kalle då?

skrivet av bloggerskan jennie


Hade en väldigt intressant diskussion på Lindex:

Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era "killkläder" men behöver 116 eller 122 på "tjejkläder"?


Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre.


Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt?


Lindexkvinna: Just det.


Jennie:
Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?

Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder.


Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två?
(Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)

Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.

Smakfull förklaring tycker jag, "välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning." (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt.)



hon bara sover och sover.

hon har sovit sen kl 11. jag var inne och kollade för en stund sen, och nu känns hon varmare än innan. visst, det är säker runt 39, inte 40. så det är ju ingen fara, men allmäntillståndet är ju väldigt uppenbart försämrat. så alvedon blir det så fort hon vaknat! så hon kan få må hyfsat OK iaf. men jag börjar nu fundera på om det är influensan? några föräldrar och barn på Auras dagis har precis haft den. då stiger ju febern väldigt fort...

nu vaknade hon! och dom där 3,5 timmarnas sömn gjorde henne gott!
varm och med feber glansiga ögon, men nöjd.
jag hade bäddat om med ny köpta nyckelpige lakan i hennes säng medans hon sov i våran säng, som hon alltid gör. hon ser dom, och ler direkt säger "ja älskar! glad" och sen räcker hon mig nappen och säger att hon vill dricka.
pust! min oro försvinner med henne glada humör, och att hon vill dricka är ju toppen! men en alvedon får det nog bli ändå, för hon är väldans varm.

jag hade glömt hur det är.

jag hade glömt, eller snarare förträngt hur det är när Aura blir sjuk. förra året var hon sjuk så mycket. 6 magsjuker, var av den längsta varade i 10 dagar. 6 gånger hade hon halsfluss. och sen var det svin influensan, fy va läskigt det va. det var minst lika mycket psykiskt påfrestande, som fysiskt (leva utan nån sömn) att hela tiden se mitt lilla barn så sjuk. jag har försökt att inte tänka mer på det sen hon slutade bli sjuk hela tiden. mjölk allergin upptäcktes, och hon slutade bli magsjuk. hela familjen testades för halsfluss bakterien, och vi alla bar på den... men det var bara Aura som blev sjuk av den. så efter att vi alla ätit penicillin, slutade hon oxå att få halsfluss. men det tog hårt på mig att vara orolig jämt, jämt. och jämt ha ont i hjärtat av att se Aura lida, så jag har inte tänk på det sen allt blev bättre... inte tänkte på det alls, för jag har inte velat, inte orkat påminnas om dom känslorna. att vara så orolig att du nästan blir galen, igen och igen och igen. så... jag lyckades väl förtränga det antar jag?

nu strax före lunch, och det var ändå en tidig lunch... så blev Aura jätte, jätte trött. jag tror febern har gått upp något. hon var helt hysterisk, sa att hon va törstig men orkade inte ens dricka (åt så klart absolut inget heller :/) ville inte vara själv men inte heller hos mig. arg ledsen, och väldigt ynklig... somnade nästan sekunden hon nuddade kudden.
jag blev liksom chockad av att hon blev så himla hängig och trött så fort, det var som att det var första gången hon var sjuk. för alla dom gångerna innan var förträngda. "vad det här? vad är det med henne... hon kan ju inte vara trött redan!?" men så var det...

hoppas hon mår lite bättre efter att hon sovit middag, annars får det bli alvedon om hon fortfarande är så hängig efter att hon sovit.

hemma med Aura idag.

pytte lite feber och mycket mer snuva. och den jäkla hostan såklart, och hes som bara den är hon oxå. det borde ju vara självklart att man inte bara stoppar i dom alvedon och skickar iväg dom till dagis. men det är ju tyvärr inte det... ja, jag missar skolan idag, två viktiga lektioner. men vad är värt mer än att ta hand om min dotter!?

igår fick hon ventolin, av den unga, snygga och väldigt trevliga barnläkare på centrumakuten... vilket kap! ;) haha. och de hjälper ju hyfsat mot hostan, men om febern håller i sig så får vi gå och ta ett hals prov oxå. hon har så lätt att få halsfluss, och det är ungefär samma symptom som nu. men det behöver ju inte vara halsfluss, det är ju inte ovanligt att få feber när man bara är förkyld heller :P men man blir ju lite nojjig efter förra året 6 omgångar med halsfluss.

miniäknare och äta marie kex

foto0337 (MMS)

Aura har fått låna en miniräknare som jag inte behöver. hon tränar stenhårt på siffrorna, det gör hon annars oxå men det här var ett till bra sätt! hon säger siffrans namn och trycker sen på knappen, hon att den dyker upp på skärmen, detta motiverar henne att testa det igen och igen. ja är grymt imponerad av hur många siffror hon kan nu, 1 till 10 är inga problem alls. men nu räknar hon ibland till 15, men har inte lärt sig känna igen 10 till 15 i skrift. det blir vårt nästa projekt, och då tänker jag ta miniräknaren till hjälp. vi kan tillsammans skriva 1 och nån annan siffra. och hon ska få lära sig att tyda det. så peppad jag är, haha :)


bok köp, och spya.

jäkla massa snurr när jag skulle köpa boken, och vi hann inte åka till vårdcentralen. det får blir centrumakuten efter kl 17, inte lika smidigt. men det brukar gå ganska snabbt där med.

eftersom det tog mycket längre tid än jag trodde att köpa boken fick vi äta lunch i stan. burger king fick det bli för lilla fattig mig. Aura försökte sig direkt på en pommefrit, och spydde... över allt bordet, stolen, golvet, och alla hennes kläder. av med tröjan, byxorna strumporna och skorna (ja, det kom till och med ner i skorna!) men vi båda hanterade situationen fint, stolt över oss båda två! Aura tyckte självklart att det var obehagligt att spy, och blev ledsen. men bara en liten stund. sen va hon snabbt på bra humör igen! satt i bara blöja och tjock tröja, och lät pommefriten vara... men fick i sig en halv hamburgare, och åt försiktigt. valde att spotta ut om hon kände att hon fick kvälningar. (och jag lyckades hantera det så fint att jag inte fick nån spya på mig;) haha. stor bonus!)
vilken jäkla tur att jag både hade en åkpåse i vagnen, och en filt till Aura. efter som hon inte hade några byxor sen när vi skulle ut! men med både åkpåse och filt va det varmt och gott, och hon blev inte det minska kall.

men nu äger jag iaf 1 av dom 3 bökerna jag behöver! jippi! dom andra två är fortrafande lånade från biblioteket, men ska försöka köpa dom begagnade så fort jag får pengar. skönt att det böjar rulla på ordentligt, skaffat mig den miniräknaren jag behöver, den boken vi ska läsa i svenskan, utöver själva svenska boken. så det är bara 2 böker, hoppas bara jag får tag i dom begagnade... sjukt dyrt annars! dyrt även begagnat med min ekonimi.


vat bor du lilla råtta? i en hatt!

foto0338 (MMS)

sjunger Aura och använder bords tabletten till en hatt. barn är så påhittiga :) nu ska jag köpa en begagnad engelska bok, och sen ska vi åka till vårdcentralen och fixa lite medicin till Aura. som nu oxå har blivit jötte hes :/ låter som hon håller på att tappa rösten.


ett sms från... flyttkort?..

coolt! adressändring skickar ut "flyttkort" via sms. smart! (jaja klart man kan göra det själv, men det kanske inte blir av då! bra idé tycker jag.)

det "positiva grupptrycket" funkade ;)

iaf lite gran, aura åt lite grann när dom andra barnen åt på dagis. men lite mat är fan så mycket bättre än ingen mat. sen fick jag en liten snilleblixt och kom på att dom få gångerna aura fått äta varm korv, har hon älskat det. hon kan nog inte stå emot varm korv tänkte jag... och det kunde hon inte heller! ett par pauser, lite host och kvälningar mellan tuggorna, men en hel korv fick hon i sig! kvällsmaten var lite värre, ett halvt marie kex. och då hade jag redan försökt med yoghurt och havre fras, som hon tvär vägra. men men, nu ska jag försöka va glad för det lilla hon faktiskt ätit idag. och att det gick så bra på dagis. att hon åt lite grann och sov där, ska jag va glad för! ingen feber och förkylningen verkar hittills hålla sig på samma nivå. vi får se hur natten blir, med tanke på att hon alltid hostar värst på natten.

nu säger Aura: ja duktig! och klappar händerna, haha. hon klarade sitt nya pussel. och nu kommer jag säkerligen få bära henne skrikandes från hennes nya pussel, för nu är det dax att sova!

hosta och hals ont, resulterar i matvägran.

nu håller aura på att bli sjuk, små förkyld och till följ av det (som alltid tyvärr) problem med luft vägarna. hosta och hals ont,om det är förkylnings astma eller bara nått liknande hon har, har aldrig blivit ordentligt utrett. men efter att ha testat fram och tillbaka med hostmedicin och astmamedicin, kan jag själv konstatera att astmamedicin funkar bäst. så i samrådan med barn läkaren kör jag med astma medicin vid behov. men bricanylen är nu slut... så vi får nog ta en vända till vårdcentralen och få ett nytt recept imorgon.

att hon hostar på nätterna, tills hon nästan spyr (ibland spyr hon oxå) samtidigt som hon gråter, för att det är läskigt. och gör ont. gör ont i mitt mamma hjärta! sen att hon oxå matvägrar pga av att det är jobbigt att svälja maten när det gör ont, och hon börjar även hosta av att äta... det är så jäkla jobbigt! man kan försöka muta med extra god, och lätt äten mat. men om hon inte vill äta, så äter hon inte. åhh vad jag hatar att bara se på, och inte kunna göra nått :(

hon åt och drack nästan inget alls igår. ingen frukost alls imorse, men drack ett glas iaf. hoppas hon fått i sig nått på lunchen på dagis, dom äter ju ofta bättre på dagis än hemma. "positivt grupptryck" skulle jag vilja kalla det ;)

efter som hon inte är febrig eller hängig, och inte har nått som är smittsamt utöver sin förkylning så fick hon gå till dagis. både för att jag hoppas att hon ska få i sig mat, men oxå för att jag än så länge inte ser nån anledning till att ha henne hemma. hon är pigg och glad, förutom när hon hostar. och hostan är värst på nätterna. så länge det är hostan som är det jobbiga, och inte sjukdomen i sig, så kommer jag försöka ge henne astma medicin innan hon går till dagis framöver. och då bör det funka ungefär som vanligt på dagis.

vi ger det ett försök iaf!

öppen "facebook skilsmässa" fördelen, vi andra kan stötta och peppa.



julia C****s
den där inställningen att man "håller ihop för barnens skull" är ju helt knäpp (inte menat mot nån personligen) barnen mår ju självklart bättre i 2 lyckliga hem, än 1 olyckligt. och jag VET att du kämpat, och det ska du ha creed för! det är inte lätt att orka med ett litet barn och ett förhållande som håller på att gå under på samma gång. jag finns här i majorna och ni får jätte gärna komma och hälsa på och prata lite. hör av dig om du har tid och ork.


det är aldrig enkelt att lämna sin man. men jag lovar, allt blir enklare, och bättre. jag har vart där, och jag kom ut en starkare och lyckligare människa än någonsin.

"lite pampong?"

Aura sitter och går igenom min väska, och hittar tamponger... räcker fram en tampong och frågar "lite pampong?"

Aura har fått min gamla almanacka.

och sitter nu och "skriver" och säger "tosda, äähhm, ähhhm... tosda. onsdag, momo. ähhm, ähhm, löda barnegrammet" på onsdag ska mormor passa Aura, och det "skrev" hon upp. och på lördag och söndag är det barnprogram, eller som Aura säger "barnegrammet"  det antecknades oxå ;) och en massa ähhmm när hon tänkte efter (så måste alltså jag låta när jag skriver i min almanacka haha)

det var en väldigt bra idé att ge henne min gamla almanacka, hon är super nöjd och kan sitter länge och låtsas skriva på sidorna.

hoppa runt i toser, och olika skor.

foto0333 (MMS)

det är kul! haha


packar mammas data väska

foto0320 (MMS)

"kommej snajt, alldes strax! en liten stund" säger aura och tar min data väska och går till ytterdörren. "glömde tjoser!" säger hon när hon kommer springandes tillbaks. hon glömde alltså trosor. höm, ja det är ju bra att ha när man går ut.


"ja tänkej..."

vi båda hör en bil utanför, Aura stannar upp. det är väldit tydligt att hon tänker på nått, så jag frågar "vad tänker du på?" Aura svarar "ja tänkej lastbilen. ja tänkej att... ja tänkej att, lasbilen, tjaktor?" hon funderade alltså över om det var en lastbil, eller kanske en traktor som åkte förbi. du har blivit så stor Aura, dom här 2 åren har gått så fort. jag kan faktiskt inte förstå att det är du som är den där lilla hjälplös bebisen på korten. det känns som en evighet sen, så långt borta att det känns overkligt.

underbart att hon börjar att kunna uttrycka vad hon tänker, lite grann. en väldigt bra början :)

i torsdags höll Aura på att bli påkörd.

vi är på väg från dagis strax efter 16, Auras längsta dag någonsin... två mat påsar en skolväska full med böcker och en liten två åring släpar jag på, Aura är dock duktig och håller mig i handen. hon vet att man stannar vid övergångs stället och väntar på grön gubbe. men helt plötsligt, fastän vi väntat på grön gubbe, och tittat oss omkring så svänger det in en bil från ingenstan och gasar. full fart mot rött, och det är väldigt öppet vid det här övergångs stället.... så om personen som körde hade haft ögonen på vägen, så hade det vart omöjligt att inte se oss.
jag lyckas i ren reflecks, innan jag ens märker vad som händer, dra bak aura. hon hamnar liggandes på marken, och bilen kör förbi ett par centimeter bredvid. tack och lov att jag han reagera .

min första reaktion var att bli förbannad, adrenalinet skjuter i höjden. som en björn mamma som försvarar sina ungar
. personene som körde fick jag ögonkontakt med, hon såg liv rädd ut. hon förstod ju att hon nästa körde på ett litet barn,  och börjar köra in mot väg kanten för att stanna. men fegar sen ut, och gasar iväg! då blev jag mer förbannad, det var väl tur att hon inte stanna för så arg som jag va hade jag lika väl kunnat nita henne. och det vill jag ju inte göra.

sen kom chocken, två kvinnor som sett allt frågade mig hur allt va och om jag såg registrerings nret, allt hände så fort så jag tänkte inte på att ta reg nret. sen kommer våran granne, och jag som är väldigt skakad börjar berätta vad som hänt. hon frågar mig, verkligen fån hjärtat hur mår du? och då blir jag ledsen.... men torkar tårarna fort, Aura har gått igenom nog idag tänkte jag.

men som tur va så förstod Aura inte vad som hände, eftersom jag drog bak henne och ner henne på marken han hon inte riktigt se eller fatta att bilen näste körde på henne. men att mamma helt plötsligt drar ner henne på marken och sen blir jätte jätte arg på en random bil... det måste ju vara ganska förvirrande. men hon var inte det minsta orolig eller skakad efteråt. eftersom hon inte fattade vad som hänt, eller höll på att hända... utan busade och lekte redan på den resterande vägen hem.

totalt deckad

så somnade Aura för andra gången i sitt liv, sittandes i mat stolen. och sover alltså för natten redan nu... undra om han kan sova HELA natten då!? eller ja, sova hela natten utan att vakna till gör hon ju aldrig. men utan att vakna och sovit färdigt typ mitt i natten. vi får se.....

underbara barn, medlemsmöte och utvecklings samtal.

igår när jag hämtade Aura från dagis kommer jämgamla Irma och ger mig en kram. åhh, va mysigt! jag blev väldigt glad :)
idag när jag kommer för att hämta Aura så ropar Irma direkt "Auoas mamma!" och springer fram och ger mig en kram. underbara unge! hon är så go! mötte en av hennes mammor på vägen ut och pratade lite, båda hennes mammor är för övrigt väldigt trevliga! och hennes mamma berättade att hon pratar mycket om Aura hemma, kul! nån dag innan jul lovet, om det till och med inte var sista dagen, så "hittade" Aura och Irma verkligen varandra. dom hade lek och haft jätte kul ihop. Aura leker absolut mest med Adam, men att hon bekantar sig med dom andra barnen oxå är ju väldigt positivt.

idag hade vi medlemsmöte på dagiset, Aura var tvungen att va med då mormor inte kunde vara barnvakt pga magsjukan på hennes jobb och ev smittrisk. Aura klarade det väldigt bra trotts att mötet började först 18:30, och jag kunde faktiskt hänga med på det mesta som sas. min duktiga lilla tjej!
även Maja var med på mötet, det äldsta barnet på dagis, som jag fick höra idag på utvecklings samtalet att Aura är väldigt förtjust i. vilket jag verkligen kan förstå. Maja är ett väldigt snällt och omtänksamt barn, som tar hand om alla dom små.
jag kommer ihåg första, eller var det andra? gången vi var och hälsade på på dagis, innan Aura började inskolningen. hon ramlade och slog sig, och började gråta. Maja sprang direkt fram för att trösta henne, och jag såg hur Aura tittade upp lite förvånade över att det här stora barnet hon inte kände ville trösta henne. men jag såg oxå i hennes blick att hon direkt förstod att hon ville väl, och hon lät sig faktiskt tröstas av Maja. fasten jag bara satt en liten bit bort.

annat som sas på utvecklings samtalet var att Aura är väldigt självständig, leker mycket själv men även mycket med andra barn, eller ja, med Adam mestadels :) men ofta så kan Aura vara med dom andra en stund och sen gå iväg och hitta på nått annat. "hon är ett väldigt smart barn! och det ska bli väldigt intressant att höra vad hon har att säga när hon kan prata ordentligt." sa förskole lärarinnan, jag sken som en sol av stolthet såklart! ;) hon sa oxå att hon tar in väldigt mycket, men har lärt sig att skärma av. (vilket Aura hade svårt för innan, och då blev det liksom för mycket intryck ibland) det var två saker jag undrade över, det ena var just det där med att kunna stänga av om det blir för mycket. och även hur hon lärt sig hantera sitt humör. för satans vilket humör hon har. hon sa att hon sett en väldigt stor förändring där, hon blir knappt arg längre. innan kunde hon bli jätte arg och frustrerad lätt. skönt att höra! jag är väldigt nöjd med utvecklings samtalet!

städa, eller plugga... det är frågan!

lunch först och främst...

men f*n vad det ser ut här... måste nog städa..

plugga en liten stund när jag "smälter maten" och städa sen, bra deal där tror jag... då blir det ju lite plugg och lite städ.

Prins Aura

foto0309 (MMS)

vi var nere på dagis i eftermiddags, inventerade och gjorde matbeställningen. Aura passade på att leka, och klä ut sig. här är hon prins, med hatt istället för krona. himla fina och välsydda utklädningskläder det finns på dagis!


idag fick bolibomba underkänt i genus tänk!

"specialagent oso" får uppdrag att hjälpa en pojke att städa. " du har 3 olika sorters saker... dinosaurier, bilar och robot gubbar" pojken hade alltså bara den här sortens leksaker, inget annat.
detta programmet följs sen av "vad jag vill bli" eller nått sånt. som handlar om en liten flicka som vill bli ballerina... rosa, rosa och igen rosa. klänningar i mängder, och dom berättar att dom har så fina klänningar. inte jag tycker att dom  har så fina klänningar. utan det har dom, punkt slut. så ska man tycka.

min dotter är nog rosa och klännings fixerad som det är. hon behöver inte bli ännu mer hjärntvättad tack! mer genus tänkt hos bolibompa skulle jag vilja se.

"ja tycker om ljusar"

min mamma och syster äter hos oss, och mamma tänder ljus. Aura tittar på dom två ljusen, och säger "ja tycker om ljusar" och ler.
mys unge!

bygga klossar!







inte idag heller!?

igår sov inte Aura middag på dagis, inte helt oväntat... eftersom vi råkade ta en liten sovmorgon ;) men hon sov inte middag idag heller, och idag var det ingen sovmorgon... märkligt! hon hade vart pigg, och glad. inte krånglat, utan bara inte kunnat sova helt enkelt. vi får se hur det funkar med middags sömnen över helgen, och nästa vecka på dagis. hoppas a5tt detta inte är nån ny fas, för hon är inte redo att sluta sova middag egentligen.

vilken tur då att vi lånat 2 nya böcker och en barn film på biblioteket igår, för det här kommer få bli en lugn eftermiddag om aura ska orka hålla sig vaken.

svensson

funderar på om man ska göra som alla andra "svensson" familjer och titta på let`s dance ikväll... komme väl och fastna i det, precis som min käre mor verkar ha gjort efter förra (första) avsnitten. som hon berättade ivrigt och detaljerat om. kanske ska fråga om hon vill komma hit och titta, ha lite "fredags mys" ( jag hör låten i mitt huvud "nu är det dax för fredags myyyyyyyyys!")

inte helt fel att ha en liten tradition, mysa lite extra på helgen. det är ju trotts allt då man får chansen att vara med familjen. visst, allt det där som att städa och tvätta... det blir ofta på helgen det med. men att kunna laga mat utan stress, lite extra god och festlig middag :) få vara lite extra seg på morgonen, utan stress... att hinna gå ut och åka pulka med Aura. det är allt väldigt trevligt med helgen.

snövit och dom 7 slisken

sjukt torra läppar, och hittade inget vanligt cerat. bara ett vinrött... kände mig som snövit, med min bleka hud, mörka hår och vinröda läppar.

nått var det idag, många huvuden vändes, och många blickar fick jag. killen i affären var lite väl flirtig...
och på mitt tredje och sista upprop, råkar jag ut för det jag fruktat... ett av slisken...  jag har sett dom innan, men eftersom jag kommit i god tid gångerna innan så jag har kunnat välja vart jag suttit, och med vilka. men idag... fick jag ta den plats som var kvar, när jag kom in rusande nån minut för sent. ett riktigt slisk, som inte var ett dugg intresserad av vad läraren sa. utan bara av att stöta på mig, på ett väldigt sliskit sätt. han hade oxå kommit ihåg mitt namn... ett av 70 namn, på matte uppropet i måndag... lite märkligt bara det. sen när jag kommer ut från lektionen så stöter jag på nästa slisk! tittade på mig nedifrån upp, försökte inte ens vara diskret. och gav mig sen en blick som sa både det ena och det andra....... kvinnofolkhögskolan nästa gång kanske? gud vad det är påfrestande med män som glor och brutal flirtar, jävla kvinnoförnedring alltså. låt mig va för fan...

en gentleman som uppvaktar på ett respektfullt sätt, det är nått helt annat ;) en prins till snövit tack!

jag har ju inte råd med skolböcker!?

galet dyrt med skolböker, jag har faktiskt inte råd. ska föröka kontakta csn om bidrag, har redan pratat med sdn. hoppas på att få något slags bidrag, vet inte vad jag ska göra annars. låna pengar av nån i familjen... det känns ju inte så bra. och det får verkligen vara sista lösningen, dom ställer upp nog som det är redan.


jag börjar skolan för först gången på 5 år, och Aura går till dagis för första gången på över 2 veckor.

mycket blandade känslor för Aura när jag skulle lämna henne på dagis, hon har längtat efter dagis. pratat om all kompisarna, och om personalen. hon blev jätte glad när jag sa att vi skulle gå till dagis, men när vi kom dit så ville hon inte ens komma upp ur sin vagn... när vi kom in till dom andra barnen, så blev hon jätte glad att e dom. men samtidigt blev hon så medveten om att jag strax skulle gå att hon sprang fram och tillbaka mellan barnen och mig, och försökte få mig att sätta mig och leka med dom. det hade hon föredragit, vara på dagis och leka med alla barnen OCH mamma. "mamma leka!" sa hon och försökte dra med mig till dom andra. hon blev väldigt ledsen när jag gick, men det gick snabbt över. dom skulle vinka till mig i fönstret, men när jag kommit ut för att vinka så hade hon slutat gråta och redan glömt att hon skulle vinka...

det upprop för mig kl 13 på komvux här i  majorna. känns skönt att äntligen ta tag i det, och få dom här grundkurserna färdiga på ett par månader.

trött Aura på 2års kalas

Aura (och jag) hade verkligen sett fram emot Adams 2 år kalas. Adam, Auras "dagis bästis"/pojkvän!? så hon har saknat han över jullovet, och han henne. dom pratar och pratar om varan, "ringer" varan osv. men en väldigt dålig natt, som blev till en sovmorgon... för att vi skulle få nån sömn överhuvudtaget, slutade med att att hon inte sov middag. och var helt slut, efter typ en kvart och sa "gå hem, ja sömni" det blev sedan följt av ett flertal "gå heeeem..." med ledsna ögon. och en liten Aura som klättrar upp i en helt främmande sova och ber om ett täcke, och sin napp. för hon tänkte sova där....
Aura fick låna ett annat barns vagn för att iaf vila en stund, jag ville inte ge upp direkt. men kombinationen av främmande barn, och vuxna med ett jätte trött barn... och en massa stoj som hör till ett kalas. ja, den är ju inte den bästa. men efter en stunds vila, och mycket kramar och gos så blev det iaf en trevlig stund och lite lek med Adam. innan hon bad om att få gå hem igen. då hade vi gjort ett försök, och det räckte så. vi gick och hann inte se han öppna sin present... en pussel/bil matta. åhh, ja hoppas han blev nöjd :)
aura fick en likadan igår... och det var väldigt lyckat! hon kör med bilarna, och låter gosedjuren gå på vägarna. "gå till momo. gå till moffa" säger hon och låtsas att dom små husen är mormors, och morfars hus, osv.

skådespeleri

foto0295 (MMS)

Aura säger: ja arg! och gör denna minen, skrattar sen och gör det om och om igen. vilken inlevelse! haha.


när förhandling går över till hot

jag: äter du upp din frukost så tittar vi på bolibompa sen?
ingenting händer... försöker ett par gånger till... inget händer. nu är förhandlingarna över, jag får ta i med hård handskarna!
jag: om du inte äter upp din frukost så blir det ingen bolibompa.
Aura börjar sakta äta sin frukost...

andra aktuella hot just nu: om du inte håller dig under täcket så  får jag ta på dig kläderna.
(Aura älskar att ligga naken under täcket och kolla på barnprogram, men har lite svårt att hålla sig under täcket hela tiden. hon blir ju iskall då...)

Aura tar ansavar, på en lagom nivå ;)

idag fick aura för första gången förtroendet att tömma tvättmaskinerna helt själv. vi har länge hjälpts åt med detta, och allt som har med tvättandet att göra. tvättstugan är ett av Auras absoluta favorit ställen att vara på, och jag får nästan alltid bära henne gråtandes där ifrån(!) så kul är det! ( min lilla tok!)
idag när jag skulle tömma torktumlaren och vika tvätt, fick Aura sin egen korg. jag hjälpe henne att öppna maskinerna och ställde mig sen och vek tvätt. Aura fick ta hand om tömningen, och hon var väldigt stolt och nöjd över att hon helt själv, utan en mamma som hjälper till och övervakar fick ta han om tvätten. ja... utan övervakning ;) jag låter henne tro det iaf...

barn älskar att hjälpa till, och få ta ansvar för stort och smått. beroende på ålder. och det är våran uppgift som föräldrar att lära dom att ta ansvar, men oxå låta dom ta ansvar. inte bara prata om ansvar, utan oxå låta dom praktisera det. i alla dess former, men i vardagliga sysslor och att hjälpa till i hemmet är ett utmärkt sätt att börja lära ditt barn om ansvar och om självständighet.
en 2 åring är fullt kapabel till att förstå tex. att man städar upp efter sig själv, "om du har byggt färdigt med dina klossar så lägger du i dom i lådan." sen om 2åringen faktiskt gör det... ja, det är ju upp till föräldern... var konsekvent, och gör allt till en lek. då kommer du att se, efter ett tag har det där "ansvaret" att alltid lägga tillbaks klossarna satt sig. och vipps så har du ett barn som medvetet tar ansvar för att röja upp efter sig, utan att du behöver säga ett ord.

I´m back on track

jätte trött och med en liten dotter som just nu har ett väldigt stort behov av att ifrågasätta mamma hela jä*la tden. så har det ändå lagats super smarrig fisk, skrivits recept, handlats, tvättats, badats barn och lekts.

nu kom lilla blöjlösa Aura springandes och sa "hjälp, kiss!" jäklar... kiss på golvet. jag får lägga till i listan, torkat kissigt golv, och pott tränat. efter två väldigt slöa dagar, som jag bara gått omkring och mått illa, inte kunnat äta och där med inte haft nån engergi. och inte gjort nått vettigt, känns det så skönt att vara igång som vanligt. I´m back on track! duktig mamma, klapp på huvet :P


nöjd Aura...

foto0281 (MMS)

sitter och äter mellanmål samtidigt som hon sjunger imse vimse spindel, min lilla going!


MIN!

Aura sätter sig framför spegeln, och börjar skrika, min spegel! min mockasin! min blöja!

Aura har kommit in i en ny fas, det här är ett av flera sätt det tar uttryck. det är klart att det kan verka som en 2åring bara är sur och trotsig (haha) men det finns en anledning och en lärdom bakom allt dom gör. jag tror att man verkligen måste påminna sig om detta, för att orka med. det kan vara väldigt påfrestande med ett barn i "trots åldern" men att sätta sig ner och tänka igenom "vad kan hon lära sig utav det där?" och alltid ha det med sig under tillsägelserna, hjälper nått enormt.
tex. aura kan verka "sur" hon säger nej direkt, om jag fågar henne nått. utan att ens lyssna, ofta ser jag på henne hur hon förstår frågan sekunden efter att hon sagt nej. och ångrar sig ofta. det här handlar ju om att hon upptäckt att hon har ett val. om jag frågar henne nått, kan hon bestämma. en helt fantastiskt lärdom, hon kan välja. hon kan säga nej. nu behövs det bara finputsas lite ;) och hon måste lära sig att lyssna innan hon svarar, att förstå sina valmöjligheter innan hon väljer.

Aura kissade på pottan!

ja... hon kissade lite på stolen först, haha. MEN så fort hon kissat lite grann (efter att vart blöjlöss ett par timmar) så kniper hon igen och säger direkt till mig. "ja kissa stolen!" och jag ser verkligen hur hon kniper igen. jag springer och hämtar pottan.... och hon sätter sig på den... efter några minuter säger aura väldigt glatt "kiss!" aura och jag inspekterar tillsammans pottan och konstaterar, väldigt stolta båda två, att hon kissat på pottan!


där sitter Aura bredvid mig kl 02:25 sjunger och bankar i takt i madrassen

jag ligger och sover, drömmer om lilla Aura som sjunger (som gör hela hela tiden) "i ett hus i skogen slut, liten tomte tittar ut" åhhh, mysig dröm tänker jag. nu bankar hon i takt oxå... lite jobbigt, men OK då... gullig hon är.... men vänta lite nu, lite väl verkligt det här.... öppnar ögonen och där sitter Aura bredvid mig, kl 02:25 hon har vaknat och på nått vis tagit sig ur sov påsen (utan att jag vaknat) och sitter och sjunger, och bankar i takt i madrassen... jag trodde verkligen att jag drömmde! jag måste sovit väligt tungt.

vilken bus unge! det blev rakt ner i sovpåsen och sova!

auras försenade julklapp, från dagis.

en blå katt tvål! och en jätte fin ask hon målat och "pärlat" själv (med hjälp) katt tvålen va roligas för aura, och den fina asken var roligast för mamma :)



"sejiöst!"

nu sa Aura precis "sejiöst!" (seriöst) med lite sån där daaaaaah överlägsen röst, har jag sagt det där? har jag nog...

fullspäckad dag, och trött mamma.

Auras stackars lilla mage väckte henne inatt. det tog henne ett par timmar somnar om, så vi båda ligger back med sömnen idag. och idag är en sån där dag då jag har jätte mycket att göra... och jag måste vara klar (och pigg) till "mat mötet" på dagis kl 17. hela recept pärmen ska skrivas om, vissa recept helt bytas ut. och även ett vegitariskt, "fläsk fritt" och mjölk fritt alternativ ska finnas till varje mat rätt. mycket av arbetet ska vi gjort hemma, och det har jag inte gjort än.... smart! men även  mycket jobb ska göra idag på vårat mat möte/arbets möte. känner mig inte riktigt i form för att först  göra allt det arbetet som ska vara gjort före mötet, och sen arbeta där i ungefär 2 timmar. särskilt när ja ligger minus med sömnen! det är mycket arbete på ett föräldra kooperativ, men det är de värt.

sen har jag ju allt det där vanliga, tvätta-diska-städa.... som jag inte kommer undan ens idag. men nu först och främst, ska jag göra mig lite mannagryns gröt, med sylt och mjölk. mumms :)

"hejdå pappa"

hejdå pappa, säger Aura... efter att ja sagt "hejdå pappa" till min pappa, som hon annars kallar "moffa"

jag säger: han är min pappa, och din morfar. mammas pappa, kallar man för morfar. det här vet hon ju egentligen, men ju mer hon börjar förstå ju mer mer undrar hon om det där med pappor. Aura tittar funderande på mig en liten stund, och säger sen: auoas pappa?


..........




"jag äska mamma"

precis innan aura ska sova middag ligger vi och kramas. Aura håller om mig hårt och tar mitt huvud mot hennes, ler stort och säger "jag äska mamma" alltså, jag älskar mamma. sen följs det av "jag äska momo" mormor är ju näst bäst ;) efter mamma såklart!


såna här små minnen är så himla värdefulla.

"operation distraktion"

"nappen... nappen! nappen, nappen. NAPPEN!"

2 år gammal, och lite väl nappig just nu... efter en period då sömnen vart helt åt ******* och hennes lilla mage helt upp och ner, har de vart mycket nappade.
just nu pågår operation distraktion. Aura går omkring och tjatar och tjatar om att hon vill ha nappen. dålig vana, att ha nappen utan "anledning". det börjar ju bli dax att stegvis ta bort nappen även när det finns "anledning" så nu försöker jag, i samarbete med auras gosedjur... hitta på nått skoj istället!


operation distraktion har lyckats! inget mer tjat om nappen. nu står hon och visar sitt gosedjur julgrannen. den e blank, den e matt! säger hon om kulorna, och svarar sen åt sitt gosedjur, waaaaaaaow. visa lampan, visa stjärnan! säger hon och trycker upp hans huvud i en lampa och sen i stjärnan. och får även då ett waaaaaow till svar.

könsroller...

Aura påverkas redan av steriotyper och könsroller. det gör ont i mitt mamma hjärta, som vill att aura förutsättningslöst ska få vara den hon är.

tex säger hon
pojkens bil... säger hon när hon leker med sina bilar.
jag försöker konsekvent motargumentera med min lilla 2åring... inte så lätt!
hon älskar sina nya bilar och har jätte kul med dom! men samtidigt så vågar hon inte tro på att dom är hennes... det hindrar ju inte henne från att leka (tur det!) men hon måste om och om igen försäkra sig om att hon får leka med dom. hon tror inte att egentligen får, hon säger "pojkens bil, släppa!" att hon borde släppa den... kommer inte ihåg hur hon uttryckte sig men hon sa nått i stil med att hon inte fick leka med den, att flickor inte skulle leka med bilar. hon sa de på hennes egna, fåordiga vis..


Aura går på ett dagis som är ett föräldrakooperativ, med inriktning ekologi och genus. dom har för tillfället 2 kvinnliga personal, och en manlig (men han ska tyvärr sluta) föräldrarna är blandat av mamma-pappa, mamma-mamma, och ensamstående mammor. barnen får vara sig själv, det ser man mycket hos dom äldre barnen. ett  exempel är större pojke som alltid har rosa kläder, jag har aldrig sett han utan faktiskt. och jag har även sett han med en hello kitty tröja. varken dom andra barnen, personalen eller föräldrarna reagerar överhuvudtaget på det. som det ska vara! tyvärr så ser det inte ut så på alla dagis...

min mamma är feminist och kommunist, och det har självklart präglat min uppväxt. och präglat hela min familj, Auras familj.

så... man skulle ju kunna tro att Aura har ganska bra förutsättningar, att blir förutsättningslös :P
men ändå så är bilar nått för pojkar, enligt 2åriga Aura...

aura är uppe sent.

foto0235 (MMS)

"mojjigt och skojjigt. jätte skojjigt!" säger lilla glada bus aura.


halsont?

"jobbit! ont, halsen..." säger aura. samma sak sa hon igår... hoppas det bara är lite förkylnings ont i halsen, lite nojjig blir man ju efter alla 6 omgångar med halsfluss förra vinten.
tycker dock att det känns väldigt betryggande att hon nu är såpass stor att hon faktiskt kan uttrycka sig ordentligt när hon har ont. det gör hon ju ite varje gång, hon gråter ju när hon slår sig, blir arg när hon ska prutta och har magknip. men hon kan uttrycka sig när det inte är en sån "akut" smärta som magknip, eller att hon slår sig. när hon har lite små ont i magen så har hon börjat säga precis likadan "jobbit, ont, magen" min stora, duktiga tjej :)

stolt mamma presenterar... Aura!


från bebis, till busig 2åring!








oj vad de busas!
Aura <3 pälsmössan

aura sov genom allt dundrande!

jag gick in och låg bredvid henne, bra att jag om i säng i tid. (där snacka vi nyårs löfte! gå och lägga mig i tid.)

jag tänker för mig själv, bara inte nån ringer för att säga gott nytt år nu... och så ringer det, vet inte om jag klickade, eller om jag bara inte hann svara. halvsov ju... men det var ett numer jag inte kände igen, 0020!? vilket land är det? Aura vaknar inte.... jag stuttsar upp och hämtar min kalender, hittar 0020... ser att det är... egypten! åhh, det var rebecka :( för att prata med henne offrar jag gärna lite sömn!

kom hem, vi saknar er!

aura har börjat sjunga "plingel-inge-linge sias tåget kööööör, ut i vida väden"  :) haha. så hon saknar josias, "åka sias" "ringa sias" "sias kommer NU, becka kommer NU" säger hon... hela tiden :(




RSS 2.0